Vingård i Norge - kan det stemme, da?

Publisert
07
.
November
2022

Norge er kanskje ikke det første landet du tenker på når du planlegger å besøke en vingård. Men vi våger å påstå at det er blant de mer eksotiske.

Med stadig mildere vintre og varmere somre er det nå fullt mulig å dyrke druer i Norge. I tillegg har teknologiske fremskritt i vindyrking og vinkjemi gjort det lettere å produsere vin selv i kaldere klima.

Vingårder i Norge – et spørsmål om klima

I Norge, et land med en kort og kjølig vekstsesong, kan det virke som en umulig oppgave å drive en vingård.

Likevel, mye på grunn av klimaendringer og stadig mer avansert teknologi, har norske vinprodusenter vist seg å være oppfinnsomme og ambisiøse når det gjelder å dyrke druer og produsere vin.

Les mer: Om Hebnes vingård

Flere av disse vingårdene ligger langs kysten av landet, slik som vår, hvor klimaet er mildere og fuktigheten høyere. En av de største utfordringene med å dyrke druer i Norge er den korte vekstsesongen, som gjør at druene må modne raskt for å kunne høstes før høstregnet setter inn.

Her på Hebnes har vi valgt å dyrke en rekke forskjellige druer, inkludert Rondo, Leon Milot og Solaris. Disse druene er motstandsdyktige mot kulde, og krever mindre sollys og varme enn tradisjonelle druesorter.

Selv om det fortsatt er utfordringer med å dyrke druer i Norge, mener vi det er åpenbart at flere og flere vingårder lykkes med å produsere vin med nordiske aroma- og smaksegenskaper, preget av vårt terroir.

Nordisk vingårds-forbrødring

I dag er det en håndfull vingårder i Norge som driver kommersielt, og antallet øker stadig. Disse vingårdene produserer et bredt spekter av viner med såvel hybrid-druer som klassiske. Aller mest det første, våger vi påstå.

Vingårder i Norge – en oversikt fra Norske Druedyrkere

Så selv om Norge kanskje ikke er det første landet som popper opp på netthinna når du tenker på vinproduksjon, skal man ikke undervurdere den norske og nordiske vingårdsindustrien. Nå kan du etterhvert finne ganske mange vingårder i Norge, Sverige, Danmark og Finland. Med en kombinasjon av hardt arbeid, innovasjon og en voksende interesse for lokal mat og drikke, jobber vi norske vinprodusenter for å skape en unik og verdifull næring som vi håper vil fortsette å blomstre i årene som kommer.

Sjå alle aktueltsaker
Ved å klikke «Godta» aksepterer du lagring av cookies/informasjonskapslar. Cookies blir brukt til å utbetre side navigering, og samle brukarstatistikk for nettsida for å utbetre innhald og brukaroppleving. Du kan sjølv administrere kva du samtykker til ved å klikke på Preferansar. Les vår Personvernerklæring for meir informasjon.